Medische Coaching: Een Essentiële Partner voor Artsen en Ziekenhuizen
Een praktische aanpak dat een patiënt zich volledig gezien, gehoord en gesteund voelt
De werkdruk van medisch psychologen in ziekenhuizen is momenteel erg hoog, met aanzienlijke wachttijden voor patiënten die psychologische ondersteuning nodig hebben na een diagnose als kanker, een hartinfarct, een chronische ziekte die het dagelijkse leven ernstig beïnvloedt voor de patiënt of voor patiënten die herstellende zijn.
In veel gevallen melden psychologen een toename in de vraag naar hun diensten sinds de COVID-19-pandemie. Volgens een rapport van de American Psychological Association uit 2022 gaven 60% van de psychologen aan geen ruimte meer te hebben voor nieuwe patiënten, terwijl meer dan 40% een wachtlijst van tien of meer patiënten had (American Psychological Association). In Nederland ontstond een toename van 30% met angst-en depressieklachten en steeg de wachttijd voor een intake naar gemiddeld 16 weken (bron Trimbos Instituut).
De hoge werkdruk en lange wachttijden zijn het gevolg van een combinatie van factoren, waaronder een toename van de vraag naar mentale gezondheidszorg en een tekort aan personeel in de sector. Het probleem wordt verergerd door de complexiteit van de gevallen waarmee psychologen te maken krijgen en de beperkte middelen die beschikbaar zijn om aan de groeiende behoeften te voldoen.
Een medisch coach is een alternatief voor artsen en ziekenhuizen om een patiënt naar toe te verwijzen. En de arts, het ziekenhuis, heeft daar ook belang bij.
Waarom een Medisch Coach?
Een medisch coach biedt artsen en ziekenhuizen een waardevolle optie om patiënten door te verwijzen voor persoonlijke begeleiding. Dit is niet alleen voordelig voor de patiënt, maar ook voor de medische behandelaars en de zorginstelling.
Wat doet een Medisch Coach?
Een medisch coach begeleidt patiënten en hun naasten tijdens ziekenhuisbezoeken en behandelingen, en ondersteunt hen ook thuis. Deze begeleiding helpt patiënten om hun eigen zelfhelend vermogen aan te spreken, wat essentieel is voor een effectief genezingsproces.
Waarom is dit belangrijk?
Het proces van herstel en genezing van de patiënt bestaat uit twee componenten:
• Het zelfhelend vermogen van de patiënt – een patiënt die zich bewust is van zijn zelfhelend vermogen, beseft dat hij dat alleen zelf kan doen en daarin ondersteund wordt door een medisch coach, heeft de beste kan op een succesvol herstel voor de lange termijn;
• De genezing door de werkwijze van de arts – een gemotiveerde en veerkrachtige patiënt werkt beter mee aan een behandelplan en dat verhoogt de effectiviteit van de medische behandeling.
Ondersteuning in moeilijke tijden
Niet elke patiënt is voorbereid op de uitdagingen van ziekte. Een medisch coach biedt mentale, emotionele, fysieke en spirituele ondersteuning, waardoor patiënten beter in balans komen en zich staande kunnen houden in moeilijke tijden.
Holistische gezondheidszorg
Gezondheid gaat verder dan de afwezigheid van ziekte. Het omvat balans op alle vlakken: zelfheling, medische behandelingen, en aanpassing aan nieuwe gezondheidsomstandigheden, het aanpassen aan een nieuwe leefstijl, het vervullen van oude en nieuwe dromen in veranderende omstandigheden en het weer betekenis geven aan het eigen leven. Een medisch coach helpt patiënten om deze balans te vinden, wat leidt tot betere langetermijnresultaten.
Verwijzen naar Medische Coaching
Door te verwijzen naar gespecialiseerde medische coaching, helpt u patiënten om hun veerkracht te vergroten en hun genezingsproces te optimaliseren. Dit draagt bij aan een betere algehele zorgervaring en meer effectieve behandelresultaten.
Daarom:
• Creëer een inclusieve, holistische zorgcultuur in de behandeling van patiënten.
• Ga tijdig het gesprek aan met uw patiënten en laat hun mentale en emotionele welzijn niet in de kou staan.
Hoe?
Door in 3 stappen het welzijn op een adequate en holistische manier aan te pakken.
Een 3 stappenplan voor doorverwijzing naar een medisch coach
Stap 1: Evaluatie en Beoordeling
Doel: Identificeer de behoefte aan mentale en emotionele ondersteuning.
De behandelend arts of specialist bespreekt de medische diagnose en behandeling met de patiënt. Tevens inventariseert hij de behoefte van de patiënt om het welzijn tijdens de behandeling te waarborgen en tegemoet te komen aan de steun om met deze situatie om te gaan.
Stap 2: Communicatie en Voorlichting
Doel: Bereid de patiënt voor de verwijzing en leg het proces uit.
Voor een open en empathisch gesprek met de patiënt over hun emotionele welzijn en de voordelen van medische coaching. Leg uit wat de medisch coach doet, hoe deze kan helpen en wat de patiënt kan verwachten van de sessies. Betrek zo nodig familieleden of verzorgers in het gesprek om een ondersteunend netwerk te creëren.
Stap 3: Verwijzing en Opvolging
Doel: Zorg voor een soepele overgang naar de emotionele en mentale zorg en monitor de voortgang.
- Verwijzing: Moedig de patiënt aan om een afspraak te maken voor een intakegesprek met een medisch coach in het ziekenhuis of geassocieerde praktijk.. Voorzie hem van de benodigde informatie en contactgegevens.
- Opvolging: Bespreek de voortgang van het medical coachtraject steeds bij de volgende controle met de patiënt, pak eventuele verdere zorgen aan om ervoor te zorgen dat zij de nodige ondersteuning krijgen.
Dit plan zorgt ervoor dat de patiënt op een gestructureerde en ondersteunende manier wordt doorverwezen naar een medisch coach, wat de kans op een succesvolle behandeling en emotioneel welzijn vergroot.
Dus:
Laten we in gesprek gaan om te bespreken wat Van Leuven Medical Coaching voor u als arts of ziekenhuis kan betekenen.
Graag licht ik de waarde van medische coaching toe.
Neem contact op voor het maken van een afspraak.